Karavanda Yaşam İçin Öneriler

25 Ağustos 2018 tarihinde, Adventure, Kibrit kategorisine Ekin Baykal yazdı. 2 Yorum

Evde yaşamaktan sıkıldıysanız, şiddetle önerebileceğim tek şey var. Karavanda yaşamak. Eğer bu aşamaları çoktan geçtiyseniz, karavanda hangi amaçla yaşayacağınızı belirlemeniz ve buna göre hazırlık yapmanız, karavanınızı bu yaşama hazırlamanız gerekiyor. Geniş odalardan, banyodan mutfaktan uzaklaşıp küçük bir karavanda yaşamak dışarıdan göründüğü kadar kolay değil ancak yaşanmayacak kadar zor da değil.

Karavan yaşamına başlamadan önce bilmeniz gereken şeylerin listesi!

1. Yaşam Tarzınıza Uygun Aracı Seçin

Bu yaşamı seçtiğinize göre, planlarınız, hobileriniz, ihtiyaçlarınız ve amaçlarınız vardır. Bunları göz önünde bulundurarak bir araç seçmelisiniz. Eğer yola aileniz ile çıkacaksanız ve 3-4 kişilik bir aileden oluşuyorsanız karavanın iç hacmini dikkate alarak araç seçimi yapmalısınız. Yüksek tavan karavanları seçerek, çocuklarınızın da rahatça yatabileceği alanlara sahip olmanız gerekir. Bu durumda ranzalı ya da üst alanı olan bir karavan seçmek en mantıklısı olacaktır.

Dünyayı dolaşmaya karar verdiyseniz, dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, seçtiğiniz karavanın yedek parçasının hemen hemen her yerde bulunabilir olmasıdır. Tabi ki uzun yola uyumlu olması da şart. Seçimi yaptıysanız uzun yola kendinizi hazırlamanız gerekiyor. Duş ve tuvalet ihtiyacınızı karavanda karşılamanız gerekir. Aksi takdirde yolculuğunuzda sorunlar yaşarsınız. Özellikle çocuklarınız varsa bu azami derecede önemli bir konudur. Uzun yolculuklarda karavanın iç hacminin yanı sıra yedek parçalarınızı taşıyacağınız alanın fazla olması da önemli. Issız bölgelerde 2 adet yedek lastiğe ihtiyacınız olabilir. Lastik tamir kiti her zaman yeterli olmayacaktır.

Yolculuklarınızda dağlık alanlara çıkmayı düşünüyorsanız 4×4 karavanlara yönelebilirsiniz. Olumsuz yol şartlarını da göz önünde bulundurarak ekipmanlarınızı ayarlamanız gerekir.

 

2. Yolda Para Kazanmanın Yollarını Arayın ve Sponsor Bulun!

Eğer size yetecek kadar bir geliriniz yoksa, seyahat halindeyken para kazanmanız şart. Bunun için ise kendinize “ben şunu yapabilir miyim?” diye sormanız gerekiyor. Yapmaya karar verdiğiniz şey için araştırın, yola çıkmadan önce yapılabilen bir şey ise önce deneyin. Eğer enstrüman çalabiliyorsanız bu çok iyi, yolda para kazanmanın yollarından biri de yeteneğinizin olmasıdır. Fotoğraf çekerek, sokakta sanat yaparak ya da ahşap tasarımlar üreterek yolculuğunuza katkıda bulunabilirsiniz. İnternet üzerinden para kazanıp ek gelir elde edebilirsiniz. Makale yazarlığı ya da dergilere içerik üreterek para kazanabilir, aynı zamanda yolculuğunuza ait videolar hazırlayarak Youtube’dan gelir elde edebilirsiniz. El beceriniz varsa bulunduğunuz bölgenin kültürüne yakın takılar hazırlayabilir bunları aynı zamanda internet üzerinden de satabilirsiniz.

Yola çıkmadan önce kendi çevrenizdeki insanlardan mutlaka yardım isteyin. Maddi olarak olmasa bile size sponsor olabilecek firmalara ulaşabilirsiniz. Firmalara güzel bir tanıtım videosu hazırlayarak başvuruda bulunun. Bunları yapmadan önce sosyal medya hesaplarınızdak takipçi sayısının önemini unutmayın. Sponsorluk düşünen firmalar için önemli olan, sizin ne kadar fazla kişiye ulaşabildiğinizdir. Sosyal medya hesaplarınızı botlarla şişirmeyin, sürekli içerik üretip, paylaşımlar yapın ve yorumlara mutlaka cevap verin. Çeşitli yarışmalar düzenleyip daha fazla kişiye ulaşın. Daha önce başvurduğum olumlu / olumsuz dönüşler aldığım firmalar olduğundan, size sponsorluk konusunu şiddetle önerebilirim. Yolda ve doğada olduğunuz için, başvuru yapacağınız firmaların size yakın olması gerekir. Bunlar; Lastik markaları, akaryakıt istasyonları, kamp ve doğa sporları ile ilgili ürün satan markalar olabilir. Bu konuda biraz yaratıcı olmanızda fayda var. GSM operatörlerine sponsorluk başvurusunda bulunabilirsiniz. Maddi olarak bir beklentiniz olmasın. Yolculuğunuzda içeriklerinizi internette paylaşabileceğiniz bir mobil modeminizin olması kadar güzel bir şey yoktur. Ya da 4 mevsim yolculuklar için her mevsime göre lastikleriniz olsa hiç fena olmaz. Başvuru yaparken bunları dikkate alın.

3. Kamp Yapacağınız Yer Hakkında Bilginiz Olsun

Yolculuğunuzda vereceğiniz molalar için mutlaka öncesinde zaman ayırın. Kamp yapacağınız yerler her zaman şehir merkezi olmayacaktır. Doğada kamp yapmaya hazırlıklı olun. Gıda ihtiyaçlarınızı her zaman karşılayamayacaksınız. İnternette, kamp yapacağınız yer hakkında bir çok bilgi olacaktır. Güvenli olup olmadığından, nelere ihtiyacınızın olacağına kadar her şeyi araştırın. Özellikle ailenizle gittiğiniz bir yerde sorun yaşamak istemeyeceksiniz. Güvenlik her şeyden önce gelir, bunu unutmayın.

Size tavsiyem bakir koylar, daha önce gidilmemiş yerler keşfedin. Kimsenin bilmediği bir yere gitmek, bilinen bir yere gitmekten daha güvenlidir.

4. Sürekli Yolda Olmak mı? Haftasonu Kaçamağı mı?

Kısaca belirtmiştim. Yolda geçireceğiniz süre, sizin ihtiyaçlarınızı belirleyecek en önemli şeydir. Haftasonu gezintilerinde küçük bir güneş paneli size yeterli olabilecekken, tam zamanlı yolculuklarda daha fazla enerjiye ihtiyacınız olacaktır. Ne eksik ne fazla. İhtiyacınıza göre ekipman en sağlıklısıdır. Karavanın içinde ihtiyacınız olan her şeye kolayca erişmeniz önemlidir. Aracı durdurup bir şeyler almak mantıksızdır. Her şey yerli yerinde ancak aynı zamanda elinizin altında olmalı. Aracınızın bakımını da seyahat süreniz belirleyecek, yukarıda yedek lastiklerden bahsetmiştim, hatırlayın. 2 yerine 1’e düşebilir ya da sadece lastik tamir kiti ile kısa süreli seyahatler gerçekleştirebilirsiniz.

5. Yola Çıktığınız Aracın Dilinden Anlayın

Her ne kadar araç seçiminde sürprizler yaşama ihtimaliniz olsa bile, mutlaka eliniz anahtar tutmayı bilsin. Ufak sorunları kendiniz yapmalısınız. Hava soğutmalı bir karavana ihtiyacı olanlar, buji değişimini, avans ayarını, ateşleme sorunlarını ve bunun gibi bir çok sorunu kendisi çözmelidir. Hangi marka, kaç model olursa olsun sizi yolda bıraktığında mutlaka B planınız olmalıdır. Sanayide ya da küçük bir kasabada geçireceğiniz günleri düşünerek mutlaka ailenize (size) yetecek kadar çadır ve ekipmanınız olsun.

 

6. Yolculuklar Her Zaman Güneşli Havada Olmaz

Her mevsime göre hazırlıklı olun. Sadece siz değil aracınızı da hazırlayın. Eski bir karavana sahipseniz su alma sorunu olmamalıdır. Bir gün ya da iki gün boyunca karavanın içinden dışarı çıkamayacağınız günler olabileceğini unutmayın. Uzun yolculuklara çok iyi hazırlanmalısınız. Adeta savaş varmış ve sığınakta (karavanda) mahsur kalmışsınız gibi düşünmeli, ona göre hazırlık yapmalısınız.

 

 

7. Sürekli Yolda Olmak Yanlış, Kendinize Zaman Ayırmak Önemlidir!

 

Tek ya da ailenizle, hiç önemli değil. Kendinize mutlaka zaman ayırın. Karavan yaşamından uzaklaşıpbir gününüzü sosyal aktivitelere ayırın. Eğlenin, gece kulübüne gidin, yüzün, lunaparka gidin, bulunduğunuz yerde kısa zamanlı sosyal sorumluluk görevlerini üstlenin, kimsesizlere çorba dağıtın, ihtiyacı olanlara el uzatın. Bu tür aktiviteler zihninizin dinlenmesi için önemlidir. Sabah kalkıp spor yapmayı ihmal etmeyin.