Volkswagen T2 Isıtma Sistemi

2 Ocak 2018 tarihinde, Sen de Yapabilirsin kategorisine Ekin Baykal yazdı. Yorum Yok

Günümüzde çoğu T2 sahibinin elinde kullanım klavuzu yok. Ustaların çoğu belki uğraşmamak için, belki de doğru sandıkları için kalorifer sistemini gömüp, alternatif ısıtma sistemi olan webasto’yu öneriyor. Gel gör ki kardeşim herkesin Webasto’ya ayıracak parası mı var? Yok. O zaman kaloriferi en iyi seviyeye getirmek şart.

Bugüne kadar kaloriferim gayet düzgün bir şekilde çalışıyordu. Aslında ben ısıtıyor sanıyordum, hem de sadece sol taraf bağlıydı. Kışın gelmesiyle internetten bir çok dökümana göz attım. Bir tık daha ısınmak lazım, yolculuk yaparken iki çorap giyip, polar üstüne polar örtmeye, atkı bere takmaya bir son vermeli artık diyerek başladım araştırmaya. Her şeyden önce, T2’nin ısınması için soğuğu kesmek şart. Yoksa istediğiniz kadar ısı gelsin içeri, bir faydası olmuyor.

Kibrit’te, sürgülü kapının üst köşesinden ve sol kelebek camından içeri soğuk giriyor. Isınma işine girmeden önce kelebek camdan ve sürgülü kapıdan gelen soğuğu kestim. Sizin de soğuk hava gelen alanlarınız varsa, öncelik oraları kesmekle başlayın.

 

İkinci konu, kalorifer mekanizmasını açıp kapatan panelin sorunsuz olarak çalışması. Paneldeki düğmeyi aşağıya çektiğinizde telin hava geçişini sağlaması gerekiyor. Tel kazandaki kapağını tam olarak açmalı ki, sıcak hava eksiksiz bir şekilde arkadan öne doğru gelsin. Bunun aktif olarak çalışması sizin için iyi olacaktır. Tel, işlevini kaybederse ve her zaman açık konumda bırakılırsa, motor ısınana kadar içeriye soğuk hava üfleyecektir.

 

Isıyı açıp kapattığınız gibi, cama veya ayaklara ısı gelmesini de sağlıklı bir şekilde ayarlamanız gerekiyor. Yani yukarıda da belirttiğim gibi, kalorifer kontrolünün sorunsuz çalışması şart. Eğer camda buğu olursa, diğer düğmeyi de aşağıya çekerek sıcak havanın cama gelmesini sağlayabilirsiniz.

2 -> Isı Yön Düğmesi (cama & ayağa)
1 -> Aç/Kapa
3 -> Soğuk hava kanalları Aç/Kapa

Kibrit’in sağ kazanında kaçak vardı, bu yüzden pis hava da geliyordu. Isıtma çubuğu elden geçerken egzozun da sağına soluna kolumuz uzandı. Artık sağ kazanımız da sağlıklı bir şekilde sıcak hava ulaştırmaya başlayınca, kalorifer hortumlarını da elden geçirmek gerekti. Hiçbir şekilde ıslanmasın, suyla temas bile etmesin diyerek, sıcak havanın geçtiği kanalları suya dayanıklı malzemeyle kapladım. Fabrikadan kalma yalıtımı zaten üzerindeydi, ben yalıtımın da yalıtımı olsun dedim ve her şey bitince yaklaşık 390 km’lik bir yolculuğa çıktım. Henüz 60 km bile gitmeden montumu çıkardım, ardından polardan kurtuldum ve sadece tişörtle yola devam ettim. Abartmıyorum. Ocak ayının soğuğunda yaşadım bu tecrübeyi, sürekli soğuk havanın temas ettiği camda bile hissedilir bir sıcaklık vardı.

 

Ne kadar uğraşırsak uğraşalım şöyle bir gerçek var. Sıcak hava öne gelene kadar ısı kaybına uğruyor. Bunu en aza indirgemek için ise bir yol daha var. Kalorifer kanalını arka koltuğun altına gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Koltuğun altından, ön havalandırmaya giden ana kanala bir dirsek çekmeniz gerekir. Bunu kaporta aşamasında yaptırabilirsiniz, eğer eliniz anahtar tutuyorsa kendiniz de yapabilirsiniz. Sıcak hava direkt olarak arka koltuğun altından kabine gelecek şekilde bağlantı yapabilirsiniz. Bu sayede sıcak hava içeriye daha sağlıklı bir şekilde ulaşacaktır.

Bu Webastosu olmayan T2’nin yaşadığı ısınma mücadelesinin onurlu direnişidir. Yinede Webasto alabilirseniz alın, alırsanız dizel alın.

Teşekkürler; AVD, ratwell, swavavanda, herbst.